Lithium İon Pil-Batarya Geri Dönüşümü

Piller Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Piller, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan ürünlerdir. Bu dönüşüm tek yönlü ise birincil (primer) yapıda olup tek kullanımlık özelliklere sahiptir. Bir diğer tür olan ve genellikle şarj edilebilir piller olarak adlandırılan ikincil (sekonder) piller, akım akışını tersine çevirerek (şarj) kullanılabilir, boşaltılabilir ve ardından orijinal durumlarına geri döndürülebilir. Günümüzde birçok çeşidi bulunmakta olan, sıkça karşımıza çıkan ikincil piller, Ni-Cd (Nikel Kadminyum), Ni-MH (Nikel Metal Hidrit), Li-ION (Lityum İyon) ve Li-PO (Lityum Polimer)'dir.

Sekonder Piller ve Kullanım Alanları

Şarj edilebilir piller günlük yaşamın bir parçası haline geldiler. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, birçok mobil el aletlerinde kullanmaktadır. Bunun yanı sıra çevreci yaklaşımlar, egzoz emisyonlarının azaltılması ve karbon-nötr hedefleri ile birlikte günümüzde insansız hava araçları, insansız su altı araçları, robotik ve otonom cihazlar, hibrit ve elektrikli taşıtlar, askeri yenilikler ve kablosuz cihazlar oldukça yaygınlaşmıştır. Kullanımı artan şarj edilebilir piller ile birlikte atık miktarları da hızla yükselmektedir.

Atık Batarya ve Pillerin Yönetimi

Bataryaların üretimi esnasında birçok maden kullanımı söz konusudur. Lityum, Kobalt, Nikel, Mangan, Grafitik Karbon, Seryum, Lantan, Praseodim, Neodimyum gibi birçok element kullanılmakta olup maden rezervleri de gün geçtikçe azalmaktadır. Atık batarya ve pillerin üretimi için gerekli madenlerin rezervleri ve atık duruma geldiğinde ki çevresel etkileri göz önünde bulundurulduğunda geri kazanımı kaçınılmaz bir hal almaktadır. Atık batarya ve pillerin yönetimi konusunda karşımıza 3 (üç) tip proses çıkmakta olup bunlar; hidrometalurjik geri kazanım, pirometalurjik geri kazanım ve direk geri kazanım prosesleridir. Bu proseslerin uygulanabilirlik durumları, çevresel etkileri, geri kazanım kaliteleri ve çevresel etkileri farklılık göstermektedir.

Ekovar Olarak Biz Ne Yapıyoruz?

Kurulduğumuz günden bugüne farklı alanlarda, sektöründe öncü firmalara bu konuda çözüm ortağı olarak birçok hizmet sunmaktayız. Atık konusunda Ar-Ge faaliyetlerimiz ve çevresel çözüm odaklı yaklaşımlarımız sayesinde, Türkiye'de birçok ilke imza atma fırsatımız oldu. Bunlardan birkaçı yağlı talaş geri kazanımı, sıvı kimyasal atıkların bertarafı ve atık florlu sera gazlarının ıslahı, geri kazanımı ve bertarafı çalışmalarıdır. Bu çalışmalarımıza ilave olarak Türkiye'de bir ilke daha imza attık. Li-ION ve Ni-MH araç bataryalarının deşarjı ve geri kazanımı faaliyetlerini gerçekleştirmekteyiz. Bu kapsamda 2017 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu olarak 2021 yılında pilot tesis ölçeğinde ilk çalışmalarımıza başladık. 2022 yılının ilk çeyreği itibari ile Ankara'da yaklaşık 25.000 m2 kapalı alanı, 20.000 m2 açık alanı, yıllık tek vardiyada 9.000 ton atık işleme kapasitesi bulunan batarya geri kazanım tesisimizi hizmetlerimiz arasına eklemiş bulunmaktayız. Çalışmalarımızı ilgili bakanlıklardan aldığımız çevre, izin ve lisanslarımız, kalite belgelerimiz, profesyonel ekibimiz, teknolojik makinelerimiz, 250'yi aşkın çeşitli yeterliliklere sahip lisanslı tır ve kamyon parkımız ve yıllara dayanan tecrübemiz ile yürütmekteyiz. Bu kapsamda sizlere de üretimini ve kullanımını gerçekleştirdiğiniz bataryaların toplanması ve geri kazanımı hususunda çözüm ortağı olmak isteriz.

TOP